Koorleden

Suze Westerveld

Een jaar ben ik nu lid van” Koor aan ’t IJ”! Vanaf het allereerste  moment heb ik mij enorm welkom gevoeld bij deze groep mensen! Wat een fijne sfeer! Ik ga dan ook iedere keer weer met heel veel plezier naar koor.
Zingen loopt als een rode draad door mijn leven: mijn allereerste koren waren een kerkkoor en het schoolkoor van de Pedagogische Academie. Een van de stukken die we daar zongen was een cantate van Buxtehude , geweldig en dat op een schoolkoor! Daarna heb ik, eerst in Amsterdam en daarna in de provincie Groningen, altijd op koren gezeten. Dat varieerde van cantorij, kamerkoor tot oratoriumkoor. Daardoor heb ik veel verschillende soorten muziek gezongen. Het meest houd ik van oude muziek; Barok en nog ouder.

Een dik jaar geleden ben ik vanuit Groningen weer terug gekomen naar Amsterdam en natuurlijk was een van de eerste dingen die ik deed:  het zoeken van een passend koor. Ik heb voor dit koor gekozen omdat de website zo uitnodigend op mij over kwam en het repertoire mij aansprak.

In dit koor zingen we een mix van verschillende stijlen waaronder ook echt ‘oude’ muziek.   De partijen studeren we thuis in zodat de dirigente tijdens de repetities tijd heeft om te werken aan de interpretatie en de afwerking van de stukken. Met elkaar werken we met veel plezier en grote inzet aan het zelfde doel: een stuk zo mooi mogelijk zingen. Het is heerlijk om te zingen; je bent zo’n avond maar met één ding bezig. Het is ontspannend en ik krijg er heel veel energie van! De dinsdagavond is er een met een gouden randje!
april 2018

Aletta Ackerman en Frans Frederiks

Frans en AlettaNa een lange zoektocht hebben we eindelijk weer een leuk en gezellig koor gevonden! We hebben langdurige ervaring in verschillende koren zoals een buurtkoor, schoolkoor, smartlappenkoor en popkoor. De laatste twee koren vonden we veel te eenzijdig wat betreft het repertoire.

Daarom vinden we het leuk om nu weer in een koor te zingen met een gevarieerd aanbod. Je moet er thuis wel wat aandacht aan besteden om goed mee te kunnen zingen. Tijdens de repetities zet de dirigente met humor de puntjes op de noten.

Jeroen Veenker

Als ik zing ben ik met mijn geest en lijf helemaal nergens andJeroen Veenkerers meer dan bij het muziek maken en beleven. Ik heb dat, behalve als ik slaap natuurlijk, bij vrijwel geen andere bezigheid. Een mooi uitdagend repertoire van meerstemmige liederen om te zingen én te horen helpt dan ook goed bij de ontspanning. Iedere dinsdagavond ga ik dan ook graag met de trein en de benenwagen vanuit Almere naar het Y om met het koor te zingen en te repeteren. De sfeer vind ik fijn en serieus genoeg om prettig te zijn. Voor iedereen staat denk ik het samen muziek maken en ervan genieten voorop. Thuis neem ik dan ook de tijd om te oefenen en de liederen zoveel mogelijk uit het hoofd te leren. Soms lukt dat en dan zingt het nog fijner.

Koos van Dijken

Foto Koos van DijkenSinds enige tijd ben ik terug in Amsterdam en wilde ik ook hier weer in een koor zingen. Ik heb meer dan 20 jaar in koren in Haarlem gezongen en was op zoek naar een vierstemmig koor met een breed repertoire, dat met enige regelmaat optreedt. Dit alles heb ik gevonden in Koor aan het IJ – een ervaren koor, dat krachtig geleid wordt, en waar tijdens de repetities en optredens plezier in goed en mooi zingen voorop staat. Ik werd ongeveer een half jaar vóór het 10-jarig bestaan lid, dus kon gelijk aan de bak voor het jubileumconcert. Te midden van andere, geconcentreerde zangers en zangeressen is dit een prachtige uitvoering én ervaring geworden.
Ik heb er kortom absoluut geen spijt van, sterker: ben nog steeds blij, dat ik een jaar geleden voor het eerst de repetitieruimte van Koor aan het IJ binnenwandelde!

Ben Groen

Ik vind het Koor aan ‘t IJ een erg gezellig koor. Ben GroenIk vind ook dat de dirigente Marja voortdurend probeert de kwaliteit omhoog te stuwen. Dat valt niet altijd mee, door een zekere ongedisciplineerdheid die wij vrijwel allen hebben. Dat is lastig, maar tegelijkertijd een deel van de charme van het Koor aan ‘t IJ. En ik hou van zingen. Dat is de essentie voor mij.

Paulien de Dreu

Paulien koorToen ik rond 2010 weer in Amsterdam kwam wonen zocht ik een nieuw koor. Sinds mijn twaalfde zing ik in koren en geniet ik hiervan. Het Koor aan het IJ vond ik via de website en het bevalt goed; weer eens een ander repertoire. Dirigente Marja houdt ons goed bij de les en motiveert ons om zo mooi mogelijk te zingen, we moeten thuis wel oefenen om de moeilijke, maar uitdagende stukken goed te leren. Ik zing nu vier en een half jaar mee. We hebben ook plezier samen en gaan één keer per jaar op zangweekend. Zingen is voor mij de ultieme ontspanning door inspanning!

Janneke Roth

Janneke RothSinds ongeveer 2015 zing ik bij het  Koor aan t’ IJ. Ik ben dus een vrij nieuw lid. Al heb ik niet echt veel koorervaring mijn hele leven  hou ik al van zingen. Door mijn voormalige werk in het basisonderwijs ook veel met kinderen gezongen. Nu ik met pensioen ben had ik al eens rondgekeken en wat informatie opgedaan. Vorig jaar heb ik het koor beluisterd op de korendag in de Muiderkerk en voelde ik sterk de behoefte mee te doen.
Een advertentie in een regiokrant en het enthousiasme van een paar sportmaatjes die ook in het koor zingen heeft me over de drempel getrokken.
Ik ga met veel plezier iedere dinsdagavond naar de repetities en denk nu: “Wat fijn dat ik die stap gezet heb”.

Jan Kortleve

Jan KortleveIk zing sinds ongeveer 2013 in Koor aan ’t IJ. Ik geniet vooral van de meerstemmigheid van de muziek en kan er vooral ontzettend van genieten als de harmonieën mooi klinken. Ik ben zelf de laatste tijd meer gaan genieten van vooral de klassieke stukken en kom daarmee volop aan mijn trekken. Er is echter voor de variatie ook ander en meer populair repertoire: franstalig, Spaans en Russisch. Wat ik ook erg leuk vind aan ons koor is dat we mensen van heel verschillende afkomst en interesses zijn en het toch op één of andere manier heel goed met elkaar kunnen vinden.
Ik vind het ook belangrijk dat we als koor kunnen groeien en dat vraagt ook veel oefening. En als dan een stuk voor publiek wordt opgevoerd en het klinkt mooi dan is dat dubbel genieten!

Els Groot

Els Groot

Sinds ik in Amsterdam woon, zit ik op een koor. Destijds begonnen bij het Creakoor, daarna naar Sannas en sinds de oprichting zing ik bij het Koor aan ’t IJ. Iedere dinsdagavond is het weer heerlijk om naar het koor te gaan. Lekker zingen en proberen steeds beter en mooier te gaan zingen. Dankzij extra lessen gaat de ademhaling, de zgn. ademsteun, en daarmee de ontspanning steeds beter en komen de hoge en lage tonen er steeds beter uit. Ook het inmiddels traditionele zangweekend is altijd ontzettend leerzaam, leuk en liederlijk…. Nee, ik zou het koor niet willen missen.

Maxim Lazarev

Maxim-300x225Ik vind zingen leuk en ontspannend. Afgelopen 15 jaar heb ik in   verschillende koren gezongen.
Qua niveau en repertoire sluit dit koor heel goed aan bij mijn ervaring en interesse.
Sinds september 2010 zing ik als
tenor met veel plezier in het koor aan het IJ.

Ursula Bouman

ursula-225x300Ik was als kind al dol op zingen op school en in de kerk. En dan de tweede stem proberen, sjiek! Sinds 1986 zing ik in Amsterdamse koren:  14 jaar in het Lelikoor, daarna enkele seizoenen in het koor van buurthuis Lydia, Bulgaars koor Papuschka, het koor van de Vergulde Eenhoorn en sinds het najaar van 2008 in het Koor aan ’t IJ, gevonden via hun website. Eerst natuurlijk even de kat uit de boom kijken: met wie zing je samen, wat is het repertoire, wie is de dirigent … Zingen in een koor maakt het voor mij fijn als er een lekkere combinatie is van met concentratie moeten werken aan een stuk, variatie in het programma en dat plezierige mengsel van zeer verschillende mensen die allemaal hetzelfde doel hebben: een leuke avond met elkaar maken. We zingen wereldmuziek / klassiek / nederlandstalige en anderstalige stukken, een rijk palet aan stijlen en sferen. En last but not least: we hebben vreselijke lol met elkaar! Een avondje zingen betekent lekker aan niets anders denken dan zingen, goed ademen (dus energie bijtanken), jezelf uiten met je stem en samen iets moois in elkaar zetten. Maar ook véél lachen, zowel in de repetities als een enkele keer in het café achteraf!

Anke van Stijn

AnkeMijn koorcarrière loopt van een oratoriumkoor, via een strijdliederenkoor en een feministisch koor naar Koor aan ’t IJ. Zo zong ik het Requiem van Mozart in de Westerkerk, een Zuid-Afrikaans strijdlied op een anti-racisme dag en het Bella Ciao op een vrouwenfestival.
Het repertoire van Koor aan ’t IJ is niet ideologisch bevlogen, niet pretentieus, maar wel geïnspireerd! We zingen over de liefde en daarmee verwante zaken in veel verschillende talen. Dat vind ik leuk. Zingen heeft voor mij ook veel met taal en tekst te maken.
Zingen is ontspannend. Op dinsdagavond moet ik, na een lange werkdag, altijd even een hobbel nemen om naar het koor te gaan, maar als ik dan eenmaal zing, verdwijnt de moeheid.Koor aan ’t IJ is een koor waarvan veel leden uit het Oostelijk Havengebied komen. Ook dat vind ik een leuke kant aan ons koor. Zo kom je nog eens een koorlid tegen bij de supermarkt of op het pontje. De koorleden zijn betrokken bij elkaar.
Hoewel ik me soms voorneem om na de repetitie meteen naar huis te gaan, laat ik me elke keer weer verleiden om mee te gaan naar het KHL-koffiehuis. Daar drinken wij dan doorgaans geen koffie meer. De dinsdagavond is dan voor mij helemaal rond.

José de Jong

jose-300x238Het is altijd weer even ‘van de bank komen en gaan’, maar eenmaal daar is het gezellig. Ik heb veel lol en tegelijkertijd is het ook heerlijk ontspannen. Terug op de fiets voel ik me blij en zing ik het laatste lied dat we doorgenomen hebben. Alles is uit mijn hoofd verdwenen, alleen de muziek zit er nog in! En maar vijf minuutjes van huis, dat is ideaal. Het ambitieniveau van het koor spreekt me aan. Wel iets neerzetten zonder thuis héél erg veel aan de studie te moeten.

nl_NLDutch
nl_NLDutch