Koorleden en dirigent

Dirigent: Laura Polence

Laura Polence (1987) is een zangeres en componiste uit Letland, sinds 2007 gevestigd in Amsterdam, Nederland. Haar muzikale achtergrond van Letse volksmuziek en 12 jaar Europese academische muziekstudies zijn de afgelopen jaren samengekomen met een sterke interesse in moderne jazz, de populaire muziek van Brazilië en singer-songwriter-achtige compositie-ideeën. Master of Performing Arts met een diploma van het Conservatorium van Amsterdam (Amsterdam School of Arts). In 2010 een semester gestudeerd aan de Temple University (Philadelphia, USA). Ze werkt met haar Laura Polence Project. Haar werk als zangeres in de afgelopen 5 jaar is verbonden met de volgende bands: Snowapple How Town Kaja Draksler Octet Native Aliens Ensemble Resamba toert met Latvian Voices tussen 2011 en 2016. Laura won de Best Composition Prize van de “Dutch Jazz Competition 2012” en met de vocale groep Latvian Voices won ze de 1e prijs en gouden medaille in de categorie “Female Chamber Choir” en “Champions of the World Choir Games” in de World Choir Games 2012 in Cincinnati, VS. Laura’s bewerking van het Letse volkslied “Stāvēju, dziedāju” werd geselecteerd voor het Letse Jeugdlied en Dansfestival 2015 en uitgevoerd door 10000 kinderen.

Martha Tapilatu

Ik had tijd over en zong al minstens 8 jaar in een ander koor. Daarvóór ook bij andere koren. Omdat ik altijd al meezong met veel liedjes, die ik op de radio of cd hoorde, en bovendien zanglessen volgde, was de keuze voor een tweede Amsterdams koor snel gemaakt. Koor aan ´t IJ hoorde ik al eerder zingen bij de Korendag in de Muiderkerk. Ze zongen goed en enthousiast met een sympathieke dirigente, Marja Oldenhave, toen. Op de website las ik dat ze een divers repertoire hebben, wat mij enorm aanspreekt en sinds juni 2018 zing ik met hen mee. De goede open gezellige sfeer met leuke koorleden (waaronder veel tenoren en bassen!), begeleid door gitarist Jean én de ambitie om te groeien is ook een reden om bij Koor aan ´t IJ aan te sluiten. Hun Musescore geeft een enorme steun bij het oefenen van het steeds groeiende repertoire. 

Aletta Ackerman en Frans Frederiks

Frans en AlettaNa een lange zoektocht hebben we eindelijk weer een leuk en gezellig koor gevonden! We hebben langdurige ervaring in verschillende koren zoals een buurtkoor, schoolkoor, smartlappenkoor en popkoor. De laatste twee koren vonden we veel te eenzijdig wat betreft het repertoire. Daarom vinden we het leuk om nu weer in een koor te zingen met een gevarieerd aanbod. Je moet er thuis wel wat aandacht aan besteden om goed mee te kunnen zingen. Tijdens de repetities zet de dirigente met humor de puntjes op de noten.

Koos van Dijken

Foto Koos van DijkenSinds enige tijd ben ik terug in Amsterdam en wilde ik ook hier weer in een koor zingen. Ik heb meer dan 20 jaar in koren in Haarlem gezongen en was op zoek naar een vierstemmig koor met een breed repertoire, dat met enige regelmaat optreedt. Dit alles heb ik gevonden in Koor aan het IJ – een ervaren koor, dat krachtig geleid wordt, en waar tijdens de repetities en optredens plezier in goed en mooi zingen voorop staat. Ik werd ongeveer een half jaar vóór het 10-jarig bestaan lid, dus kon gelijk aan de bak voor het jubileumconcert. Te midden van andere, geconcentreerde zangers en zangeressen is dit een prachtige uitvoering én ervaring geworden.
Ik heb er kortom absoluut geen spijt van, sterker: ben nog steeds blij, dat ik een jaar geleden voor het eerst de repetitieruimte van Koor aan het IJ binnenwandelde!

Ben Groen

Ik vind het Koor aan ‘t IJ een erg gezellig koor. Ben GroenIk vind ook dat de dirigente voortdurend probeert de kwaliteit omhoog te stuwen. Dat valt niet altijd mee, door een zekere ongedisciplineerdheid die wij vrijwel allen hebben. Dat is lastig, maar tegelijkertijd een deel van de charme van het Koor aan ‘t IJ. En ik hou van zingen. Dat is de essentie voor mij.

Paulien de Dreu

Paulien koorToen ik rond 2010 weer in Amsterdam kwam wonen zocht ik een nieuw koor. Sinds mijn twaalfde zing ik in koren en geniet ik hiervan. Het Koor aan het IJ vond ik via de website en het bevalt goed; weer eens een ander repertoire. De dirigente houdt ons goed bij de les en motiveert ons om zo mooi mogelijk te zingen, we moeten thuis wel oefenen om de moeilijke, maar uitdagende stukken goed te leren. We hebben ook veel plezier samen. Zingen is voor mij de ultieme ontspanning door inspanning!

Janneke Roth

Janneke RothSinds ongeveer 2015 zing ik bij het  Koor aan t’ IJ. Ik ben dus een vrij nieuw lid. Al heb ik niet echt veel koorervaring mijn hele leven  hou ik al van zingen. Door mijn voormalige werk in het basisonderwijs ook veel met kinderen gezongen. Nu ik met pensioen ben had ik al eens rondgekeken en wat informatie opgedaan. Vorig jaar heb ik het koor beluisterd op de korendag in de Muiderkerk en voelde ik sterk de behoefte mee te doen.
Een advertentie in een regiokrant en het enthousiasme van een paar sportmaatjes die ook in het koor zingen heeft me over de drempel getrokken.
Ik ga met veel plezier iedere dinsdagavond naar de repetities en denk nu: “Wat fijn dat ik die stap gezet heb”.

Jan Kortleve

Jan KortleveIk zing sinds ongeveer 2013 in Koor aan ’t IJ. Ik geniet vooral van de meerstemmigheid van de muziek en kan er vooral ontzettend van genieten als de harmonieën mooi klinken. Ik ben zelf de laatste tijd meer gaan genieten van vooral de klassieke stukken en kom daarmee volop aan mijn trekken. Er is echter voor de variatie ook ander en meer populair repertoire: Franstalig, Spaans en Russisch. Wat ik ook erg leuk vind aan ons koor is dat we mensen van heel verschillende afkomst en interesses zijn en het toch op één of andere manier heel goed met elkaar kunnen vinden.
Ik vind het ook belangrijk dat we als koor kunnen groeien en dat vraagt ook veel oefening. En als dan een stuk voor publiek wordt opgevoerd en het klinkt mooi dan is dat dubbel genieten!

Els Groot

Els Groot

Sinds ik in Amsterdam woon, zit ik op een koor. Destijds begonnen bij het Creakoor, daarna naar Sannas en sinds de oprichting zing ik bij het Koor aan ’t IJ. Iedere dinsdagavond is het weer heerlijk om naar het koor te gaan. Lekker zingen en proberen steeds beter en mooier te gaan zingen. Dankzij extra lessen gaat de ademhaling, de zgn. ademsteun, en daarmee de ontspanning steeds beter en komen de hoge en lage tonen er steeds beter uit. Ook het inmiddels traditionele zangweekend is altijd ontzettend leerzaam, leuk en liederlijk…. Nee, ik zou het koor niet willen missen.

José de Jong

jose-300x238Het is altijd weer even ‘van de bank komen en gaan’, maar eenmaal daar is het gezellig. Ik heb veel lol en tegelijkertijd is het ook heerlijk ontspannen. Terug op de fiets voel ik me blij en zing ik het laatste lied dat we doorgenomen hebben. Alles is uit mijn hoofd verdwenen, alleen de muziek zit er nog in! En maar vijf minuutjes van huis, dat is ideaal. Het ambitieniveau van het koor spreekt me aan. Wel iets neerzetten zonder thuis héél erg veel aan de studie te moeten.

Ursula Bouman

ursula-225x300Ik was als kind al dol op zingen op school en in de kerk. En dan de tweede stem proberen, sjiek! Sinds 1986 zing ik in verschillende Amsterdamse koren en sinds het najaar van 2008 in het Koor aan ’t IJ, gevonden via deze website. Eerst natuurlijk even de kat uit de boom kijken: met wie zing je samen, wat is het repertoire, wie is de dirigent … Zingen in dit koor is voor mij fijnst door een combinatie van geconcentreerd werken, variatie in het repertoire en een plezierig mengsel van verschillende mensen die allemaal hetzelfde doel hebben: een leuke avond met elkaar maken. We zingen wereldmuziek / klassiek / nederlandstalige en anderstalige stukken, een rijk palet aan stijlen en sferen. En last but not least: we hebben veel lol met elkaar! Een avondje zingen betekent lekker aan niets anders denken dan zingen, goed ademen (dus energie bijtanken), jezelf uiten met je stem en samen iets moois in elkaar zetten.

het leukste koor aan het IJ